Elektrikli araçlar – Tahrik ve Depolama Sistemleri için Plazma İşlem

Elektromobilitenin yaygınlaşması geleceği ilgilendiren önemli bir konudur. Yeni tahrik ve enerji depolama sistemleri tüm lider otomobil üreticilerinin ve elektronik yan sanayinin odaklandıkları geliştirme konularıdır. Bu alandaki başarı için yüksek randımanlı efektif tahrik motorlarının (elektrik motorları) ve hem hafif hem de verimli enerji depolama ünitelerinin (aküler, yakıt hücreleri) geliştirilmesi hayati önem taşır.

Bu türden yüksek performanslı sistemlerin üretilmesi için yenilikçi kompozit malzemeler yaratılmalıdır. Ayrıca kullanılan malzemelerin yüzeylerine seçici olarak işlev kazandırılmalıdır. Openair-Plasma® aktivasyon, PlasmaPlus® işlevsel kaplama ile birlikte kullanıldığında endüstriye olağanüstü sonuçlar veren, benzersiz bir yöntem sunar. Openair-Plasma® teknolojisi, hem uygulamanın basitliğinden dolayı hem de işlevsel kaplamalarının özelliklerinden dolayı bunun için mükemmeldir.

Yüksek performanslı aküler: Hat içi plazma aktivasyonuyla gövdelerin güvenle yapıştırılması ve yalıtılması

Modern akü sistemleri çoğunlukla tekil akülerden bir akü grubu şeklinde bir araya getirilen ve bir gövde içine yerleştirilen akıllıca tasarlanmış kümelerden oluşurlar. Bu kümelerin hem kaplanmasında hem de daha sonraki akü gövdesi birleştirme ve yalıtma süreçlerinde örn. modifiye plastik gibi sıklıkla asitlere dayanıklı apolar malzemeler kullanılır.

Openair-Plasma® ön işlem (plazma aktivasyon), aksi halde işlenmesi zor olan apolar plastik ve kompozit malzemelerin yüzeylerini etkili bir şekilde aktive etme olanağı sağlar. Plazma aktivasyonu akü gövdelerinin güvenilir şekilde yapıştırılması ve yalıtılması için en uygun ön koşuldur. Hat içine kolaylıkla entegre edilebilen Openair-Plasma® teknolojisi, ayrı oda sistemlerine gerek duyulmadan verimli bir süreç akışı oluşturulabilmesini sağlar. Bu nedenle Openair-Plasma® , yüksek miktarlarda ve yüksek işlem hızlarında akü üretiminde tam otomatik ön işlem için çok uygundur.

PLAZMA KAPLAMA
ÖRNEKLERİ

elektrikli tahrik ve depolama
sistemleri üretiminde

  • Suyu yakıt hücresinin dışına taşımaya yönelik seçici hidrofil/hidrofob plazma kaplamalar Tanımlı dielektriklik özelliğine sahip kısmen elektrik yalıtımlı plazma kaplama (yalıtım kaplaması) Elektrot sistemleri için aşınmaya karşı koruyucu kaplama

Dayanıklı ve arıza yapmayan güvenli yakıt hücreleri için elektrik yalıtımlı, hidrofil ve hidrofobik nano kaplama

Elektromobilite alanında en çok başarı vaat eden ve en gelişmiş olan teknolojilerden biri yakıt hücresidir. Yakıt hücreleri daha şimdiden gemilerin, denizaltıların, özel araçların ve hatta araştırma uçaklarının hareket ettirilmesinde kullanılıyor.

Bu teknolojinin otomobilin geleceğinde açacağı çığır henüz gelmedi. Yakıt hücrelerinin kalitesi ve güvenliği açısından kullanılan malzemelerin maliyetlerinin azaltılması ve çalışma aralıklarının genişletilmesi büyük önem taşımaya devam eder.

Özellikle yakıt hücrelerinin kullanıldığı soğuk alanlar halen sorunludur, çünkü hidrojen ve oksijenin enerjiye dönüştürülmesi sırasında kaçınılmaz olarak su açığa çıkmaktadır. Bunun da, karmaşık bipolar plakaların donmadan dolayı patlamaması için, aşırı düşük sıcaklıklara rağmen güvenli bir şekilde yakıt hücresinden dışarı atılması zorunludur.

Plazma teknolojisi, özellikle de plazma kaplama (plazma polimerizasyon) gelişmedeki şu iki odak noktasında önemli bir rol oynamaktadır:

  • Elektrik yalıtımlı işlevsel kaplama. PlasmaPlus® nano kaplama kullanıldığında çeşitli membran malzemeleri kullanma olanağı sağlayan, seçici elektrik yalıtımlı işlevsel bir kaplama uygulanır. Hidrofil/hidrofob nano kaplama. Membran malzemelerine uygun bir plazma işlevsel kaplama yapmak suyun yakıt hücresinden dışarı üflenebilmesini (tahliye edilebilmesini) sağlar.

Yakıt hücreleri ve aküler için güvenli kontak temizliğinde koruyucu gaz plazma

Openair-Plasma® sistemleri genellikle yardımcı gaz olarak basınçlı hava ile tedarik edilir. Ancak yüzeylerden oksit tabakasının giderilmesi söz konusuysa çalışma gazı yerine kolayca uygun işlevsel bileşenleri içeren gaz karışımları kullanılabilir. Böyle bir plazma temizliği için en uygun olanı, azot ve hidrojen karışımından oluşan koruyucu gazdır. Bu işlemde hidrojen kritik olmayan, patlayıcı olmayan bir karışım oranıyla (%5’ten büyük değil) kullanılır.

Ortaya çıkan koruyucu gazlı plazmaların özellikleri, olağan Openair-Plasma® yöntemlerinden tamamen farklıdır. Malzeme yüzeyine oksijen uygulamak yerine, plazma işlem yoluyla oksijen güvenle ortamdan uzaklaştırılır. Aşırı oksitli bakır yüzeyler bile en kısa sürede parlak hale gelir. Bu tür plazma temizliği kontakların güvenle temizlenmesini sağlayarak lehimleme ve kaplama süreçlerinin güvenilir şekilde tekrarlanabilir olmasını garanti eder, bu da yakıt hücreleri ve aküler için hayati önem taşır.

Yaklaşan Fuarlar ve Etkinlikler

Fuarlarımızda ve etkinliklerimizde plazmayı yakından tanıyın!

Fuar
12. - 14. Oct 2024

Automotive Meetings Bursa

Merinos Atatürk Congress Bursa

Fuar
04. - 07. Dec 2024

Plast Eurasia Istanbul

33rd international Istanbul plastics industry fair

Hall 6, booth 611A

Tüyap İstanbul Fair and Congress Center

Cumhuriyet Mahallesi Eski Hadımköy Yolu Caddesi 9/1

34500 Büyükçekmece

İSTANBUL

Fuar
09. - 10. Apr 2025

Coiltech

International Coil Winding exhibition.

Messe Augsburg

Am Messezentrum 5

86159 Augsburg

Germany